dinsdag 2 februari 2010

Ding 21

Nationale bibliotheekcatalogus


Openbare bibliotheken hebben nog steeds grote ambities met de bibliotheekcatalogus. In Bibliotheekblad 2/23 formuleerde Bibliotheek.nl (interim) voorman Peter van Eijk deze ambitie als volgt:

In 2012 moeten er één catalogus zijn en één gezamenlijke bibliotheekportal: mijnbibliotheek.nl. Daarop krijgen mensen hun eigen gepersonaliseerde pagina, één zoekfunctie voor álle collecties en de mogelijkheid om widgets aan te maken op bijvoorbeeld Hyves".

Het is opvallend dat het woord catalogus hier plaats heeft gemaakt voor het woord zoekfunctie. De ambitie van de VOB geeft ook mooi aan dat het gedachtengoed van Chris Anderson zoals hij dat heeft beschreven in zijn boek The Long Tail in de bibliotheekwereld is aangeslagen. Zoeken in een catalogus die slechts toegang biedt tot je eigen bibliotheek heeft in het licht van de Long tail steeds minder betekenis. Vanuit het perspectief van de door Google verwende klant, is slechts het grootst mogelijke aanbod van bibliotheekmaterialen nog relevant.

Sinds de grootschalige implementatie van de landelijke reserveerdienst Zoek&Boek en het uitzicht op mogelijke aansluiting op het bezit van de UKB-bibliotheken lijkt het realiseren van de Long Tail van bibliotheekmaterialen of in andere woorden "De Collectie Nederland" nog slechts een kwestie van tijd. Ondertussen wordt er op het op dit moment grootste discussieplatform voor bibliotheken, de Ning-community Bibliotheek 2.0, verwoed gediscussieerd over hoe die gezamenlijke landelijke bibliotheekcatalogus er uit zou moeten zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten